Menu

user_mobilelogo

Agenda

agendanieuw 

Terugblik

IMG 7292 002kiosk new

Het heden van ons koor

Op 18 mei 2018 is besloten om de naamgeving van het koor aan te passen. De toevoeging van Oisterwijks smartlappenkoor heeft geen functie meer omdat wij meer zingen dan smartlappen. 

Het ontstaan van "OSK Jeremiade"

OSK Jeremiade is ontstaan door toeval. Dat begon in het voorjaar van 2006. Een vriendin vertelde me dat ze ging luisteren naar een repetitie van smartlappenkoor "de Begonia's" in Tilburg. "Ga je mee?" vroeg ze. Omdat ik nieuwsgierig was naar het doen en laten van een smartlappenkoor stemde ik toe. Wat hebben we die avond genoten! De gezellige sfeer en alles daaromheen vonden we zó leuk dat we ons meteen wilden aanmelden als lid. Helaas ging die vlieger niet op. We konden aansluiten bij een lange rij anderen die zich hadden aangemeld en op de wachtlijst stonden. De teleurstelling was groot.
De weken erna liep ik te mokken "wat jammer toch". Op een zonnige avond in 2006 stond ik voor de deur m'n stoepje te vegen toen Marianne de Kivit met haar man langs kwam. Marianne wist dat ik altijd in koren en musicals gezongen had. Ze vroeg mij: "hoe is het, zing je nog?". Ik gaf aan dat ik op dat moment niks deed op dat gebied. Tevens vertelde ik van het bezoek aan het smartlappenkoor in Tilburg en zei zo maar voor de vuist weg: "ik richt zelf wel een smartlappenkoor op hier in Oisterwijk". "Dat moet je doen" zei ze, "dan word ik je eerste lid en vraag ik of mijn zus ook lid wil worden".
Nergens meer aan gedacht hebbend, kwam ik haar de volgende dag tegen op de markt. "Hoe staat het nu?" vroeg ze "heb je al stappen ondernomen?". Toen kon ik er met goed fatsoen niet meer onderuit. "Ik zet wel een advertentie in het Nieuwsklokje"zei ik. "Direct doen hè?!" riep ze me na toen ik weg liep. De volgende ochtend heb ik bij het Nieuwsklokje een kleine advertentie laten zetten.
In het midden van die week kwam ik Thea Colen tegen, de partner van Piet Jacobs. Ik vertelde haar dat ik plannen had een smartlappenkoor op te richten. Ze reageerde heel enthousiast. Toen ik uitverteld was zei ze: "zal ik Piet vragen of hij een stukje schrijft in het Brabants Dagblad?". "Als hij dat wil doen, graag natuurlijk" zei ik. De volgende zaterdag kwam het stukje in de krant. Ik werd overspoeld met telefoontjes met aanmeldingen.
In gedachten had ik al wat plannen gemaakt, bijvoorbeeld bij elkaar komen met de eerste tien mensen die zich hadden aangemeld, en dan bespreken hoe we het zouden aanpakken. Jeanne de Vries belde me enige tijd later op om te vragen hoe het ervoor stond. Ik vertelde haar dat veel mensen zich hadden aangemeld en ik nu wel met de eerste tien mensen bijeen wilde komen. "Laten we dat bij mij doen" zei ze, "ik heb ruimte genoeg voor tien mensen". Ik was verrast, zij kende mij nog niet en ik haar niet. Zulke mensen wens ik op het koor dacht meteen.
Op een afgesproken avond kwamen we bij elkaar. Ine Leushuis, Marianne de Kivit, Corrie Diepens, Sylvia van der Wouw, Hanne Teunis, Jeanne de Vries en ik. De andere drie mensen konden die avond niet. Hanne zat de 'vergadering' voor. Na het een en ander besproken te hebben, maakten we een afspraak voor de volgende vergadering. Corrie Diepens bood aan dat bij haar te doen. De daar opvolgende vergadering deden ook Harm Sijbrink, Willen en Door Timmermans, Nici Bergman, Tini Valkenburg en Bonnie en Annie Strik mee. We spraken onder andere af een naam te verzinnen. De naam met de meeste stemmen zou het dan worden. Er waren leuke namen bedacht zoals: 'Zorgeloos', 'Jeu de Jeremiade', 'Velours met flossen'. Tot mijn grote verbazing koos iedereen mijn inbreng 'Jeu de Jeremiade'.
Ik had de mensen die zich hadden aangemeld beloofd dat ik een bijeenkomst zou organiseren om de stand van zaken bij te brengen. In die tussentijd waren we hard op zoek naar een locatie, een dirigent en een accordeonist. Dat was een hele klus. Nergens was plaats en een dirigent was al helemaal moekijk te vinden.
Ik heb naar heel veel plaatsen gebeld en ben naar veel plaatsen geweest om alles voor elkaar te krijgen. Om wanhopig van te worden. Maar de aanhouder wint dacht ik, er zijn nu zoveel mensen bij betrokken, ik moet nu wel doorgaan. Zoals beloofd is een bijeenkomst georganiseerd om eenieder de stand van zaken uiteen te zetten, en wel in de Levenskerk op 2 oktober 2006. Mensen die zich aangemeld hadden kwamen die avond naar de Levenskerk. Nadat ik uitgelegd had hoe we ervoor stonden, konden de mensen zich inschrijven voor 7,50 euro. Dat deed vrijwel iedereen.
Op die avond vroeg ik ook mensen die in het bestuur zouden willen komen. Naar enige aarzeling stak Peter Heijne zijn hand op en wilde wel secretaris worden, Harm Sijbring, de penningmeester, en Els Kolen en Ine Leushuis wilden ook meebesturen. Ine Leushuis had Toon Mulders weten te strikken om ons te begeleiden als accordeonist, met de mededeling van Toon dat hij het wel wilde doen tot we een andere accordeonist hadden gevonden. Daar kwam al snel Kees van Boxtel bij. Na enige tijd sloot ook Cees van Alphen zich aan als accordeonist die na enige tijd vervangen werd door Ad Habraken. Tot op heden is Toon nog altijd oproepbaar als invaller.
De eerste vergadering van de oprichtingscommissie vond plaats bij Peter Heijne. Daarna zijn we nog verschillende malen bij elkaar gekomen om over zaken te praten als statuten, reglement, financiën etc. Inmiddels had ik ook kennis gemaakt met Ger Giellise, die vertelde bij een operakoor gezongen te hebben. Hij wist misschien wel een dirigente te strikken. Met die mevrouw heb ik een afspraak gemaakt. Helaas kwam ze haar afspraak niet na. Ik heb toen Ger Gielisise weer gebeld en hij zou kijken of hij iemand anders kon vinden. Toen kwam hij met Maurice Allessi, die wilde wel een gesprek met mij. Bij dat gesprek was ook Ine Leushuis aanwezig. Nadat wij verteld hadden wat we voor ogen hadden ging hij akkoord. We hadden echter nog geen locatie om te repeteren.
In de week erna kwam Nici Bergman met de oplossing. "Vraag bij de Molenhoekschool", zei ze, "daar zingen ook de Singing Pearls". De volgende dag sprak ik het hoofd van de school. Zij vond het goed dat we kwamen. Wat was ik blij. Nu konden we starten. We hadden een locatie en we hadden een dirigent plus begeleiding.
Op 15 november 2006 was in de 'Molenhoek' de oprichtingsvergadering. Met algemene stemmen werd het bestuur geformeerd door de leden van de oprichtingcommissie: Mari Pakos voorzitter, Peter Heijne secretaris, Harm Sijbring penningmeester, Ine Leushuis en Els Coolen bestuursleden. De naam 'Jeu de Jeremiade' werd omgedoopt in 'OSK Jeremiade'. OSK staat voor Oisterwijks Smartlappenkoor.
Kort daarna zijn op 24 november 2006 de statuten opgesteld door de notaris. OSK Jeremiade was geboren.
De eerste kennismakingsrepetitie vond plaats op 29 november 2006, tijdens de pauze werd getrakteerd op beschuit met muisjes. De kennismaking met de dirigent was heel apart. Hij gaf iedereen een blaadje met daarop een wiegelied van "Brahms" met een Duitse tekst. Sommige mensen keken mij wanhopig aan en vroegen mij: "dat is toch niet de bedoeling? We zouden toch Nederlandse smartlappen zingen?". Zelf vond ik het ook vreemd, maar dacht laat hem maar even. Na wat gestuntel met dat liedje en we een pauze hadden ingelast was opeens de dirigent verdwenen, zonder iets te zeggen. Nou daar stonden we dan. Peter Heijne bood terstond aan om voorlopig de maat te slaan. Later heeft ook Ger Gielisse dat gedaan. We zouden om de 14 dagen op woensdag repeteren, dat doen we nog steeds. Voor de muziek en liedjes had ik aan Jan Habraken, die zich had bezig gehouden met smartlappen, gevraagd of ik iets van hem mocht lenen om liedjes voor ons koor uit te zoeken. Jan vond het prima. Na de liedjes te hebben overgenomen werden ze voor alle toekomstige leden gekopieerd. Nu konden we beginnen. We hadden het gezellig met elkaar. Na een paar repetities hebben we Maike Horsten kunnen strikken om ons koor te dirigeren. Na enige aarzeling stemde ze toe en zou 3 maanden op proef komen. Ze kwam, ze zag en wij overwonnen. Tot op heden is ze nog steeds onze dirigente.
Na wat repetities vroeg de directrice van de Molenhoek of we wilden optreden voor de school. We wilden dat niet weigeren, we waren te blij dat we de school mochten gebruiken. We besloten dat iedereen iets zwarts aan zou trekken. Ine Leushuis en ik kochten bij de Zeeman gekleurde sjaals. Rood, paars, groen en blauw. Onze optreden was geslaagd. De ouders en kinderen vonden het erg leuk. Ons eerste optreden naar buiten was voor Harm Sijbring op 1 september 2007 om zijn 40-jarige huwelijksfeest op te luisteren. Op 25 mei 2008 vond ons eerste officiële optreden plaats in Den Boogaard in Moergestel.
Nu na 5 jaar kan ik terugblikken op wat toeval teweeg kan brengen. We hebben een gezellig koor en vanuit ons koor is door ex-koorleden een nieuw koor opgericht 'de Molenzangers'. Ook Moergestel is door ons geïnspireerd en heeft nu ook een smartlappenkoor. Zo zie je maar wat toeval kan veroorzaken: veel mensen plezier laten beleven aan het samen zingen.

Mari Pakos
23 november 2011

 

 

X

Right Click

No right click